Când să mergi în Tanzania?

Cea mai bună perioadă pentru a călători în Tanzania este în timpul sezonului uscat, care are loc de două ori pe an:

  • În ianuarie și februarie, este cunoscut sub numele de "micul sezon uscat". Corespunde sezonului turistic mediu, puteți descoperi partea de nord a țării, zona de coastă și plajele superbe din arhipelagul Zanzibar fără mulțimea obișnuită de turiști. În schimb, ploaia este foarte prezentă în această perioadă pe platourile înalte din sud. Tanzania este deci o opțiune excelentă de călătorie dacă doriți să scăpați de vremea sumbră din Europa, să vă încălziți și să vă bucurați de priveliști minunate! Bonus: în această perioadă are loc marele migrație în câmpiile Parcului Național Serengeti. 1,5 milioane de erbivore parcurg aproape 1000 km pentru a căuta apă proaspătă.
  • De la mai până în noiembrie, este perioada uscată în Tanzania. Deoarece țara se află sub ecuator, anotimpurile sunt inversate față de Europa. Aici aproape că nu plouă niciodată și temperaturile nu sunt prea ridicate. Pe tot parcursul acestei perioade, este recomandabil să vă rezervați cazarea din timp, deoarece majoritatea hotelurilor sunt complet ocupate. Singurul inconvenient: luna mai este încă ploioasă în Zanzibar și în regiunea lacului Victoria. Dacă doriți să mergeți acolo, este mai bine să așteptați zilele frumoase, începând cu luna iunie. Între iulie și septembrie, este sezonul turistic de vârf, cu un vârf de frecvență în august. Când să călătoriți în Tanzania pentru a fi mai liniștit? Alegeți lunile iunie și noiembrie, la fel de plăcute din punct de vedere meteorologic, dar mai liniștite și mai ieftine.

În afara climatului, aceste două sezoane uscate sunt ideale pentru a pleca într-un safari de neuitat. De fapt, în parcurile naționale Serengeti, Arusha sau Lake Manyara, vegetația este scăzută, ceea ce favorizează observația, iar animalele sunt adesea grupate în jurul punctelor de apă, oferind vizitatorilor un spectacol magic.

Restul anului, doar luna aprilie este cu adevărat nerecomandată, deoarece sunt ploi torențiale. Cei care doresc o călătorie de descoperiri autentice, departe de mulțimile de turiști, pot cu totul să își planifice o călătorie în Tanzania în martie, în timpul sezonului scăzut. În decembrie, prețurile cresc datorită sărbătorilor de sfârșit de an, dar este un moment bun pentru a explora centrul sau nord-estul țării.Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Tanzania
Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Tanzania ©unde-si-cand.net

Central de Tanzania
Dodoma, Tabora, Singida...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie și Noiembrie
83°F la 94°F°C
0 la 12 zile
Februarie, Aprilie și Decembrie
81°F la 88°F°C
7 la 15 zile
Ianuarie și Martie
81°F la 85°F°C
12 la 14 zile

Nord-est de Tanzania
Arusha, Kilimandjaro, Tarangire National Park...

Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
76°F la 92°F°C
0 la 7 zile
79°F la 81°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Noiembrie și Decembrie
76°F la 92°F°C
0 la 14 zile
83°F la 86°F

Regiunea Lacului Victoria
Serengeti National Park, Bukoba, Mwanza...

Iulie
76°F la 86°F°C
1 la 4 zile
Ianuarie, Februarie, Iunie, August și Septembrie
76°F la 88°F°C
2 la 14 zile
Martie, Mai, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
74°F la 88°F°C
8 la 23 zile
Aprilie
76°F la 81°F°C
16 la 22 zile

Ținuturile Sudului
Mbeya, Songea, Ruaha National Park...

Septembrie și Octombrie
81°F la 88°F°C
0 la 6 zile
Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August și Noiembrie
70°F la 86°F°C
0 la 19 zile
Decembrie
74°F la 83°F°C
19 la 27 zile
Ianuarie, Februarie și Martie
72°F la 79°F°C
18 la 29 zile

Vestul de Tanzania
Mahale Mountain National Park, Katavi National Park, Gombe National Park...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
76°F la 85°F°C
0 la 3 zile
Mai și Octombrie
76°F la 85°F°C
5 la 15 zile
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
72°F la 81°F°C
15 la 28 zile

Zanzibar
Stone Town, Nungwi (Insula Unguja), Wete (Insula Pemba)...

Ianuarie, Februarie, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie și Noiembrie
79°F la 90°F°C
2 la 13 zile
79°F la 85°F
Martie, Mai și Decembrie
83°F la 90°F°C
10 la 21 zile
85°F la 86°F
Aprilie
85°F la 86°F°C
20 la 24 zile
85°F la 86°F

Zona de coastă de Tanzania
Dar Es Salaam, Mtwara, Kilwa Masoko...

Septembrie
83°F la 86°F°C
1 la 4 zile
79°F
Ianuarie, Februarie, Mai, Iunie, Iulie, August, Octombrie și Noiembrie
81°F la 90°F°C
1 la 23 zile
79°F la 86°F
Decembrie
86°F la 90°F°C
10 la 23 zile
85°F
Martie și Aprilie
83°F la 90°F°C
15 la 25 zile
85°F la 86°F

Când să mergi în Tanzania după oraș

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Tanzania

Clima din Tanzania este în principal tropical de savană cu un sezon uscat, în special în capitala Dar Es-Salaam și de-a lungul coastei. Cu toate acestea, deoarece țara este vastă și se află între Kenya, Uganda, Zambia și Mozambic, se pot observa numeroase variații în funcție de regiune. Vremea în Tanzania poate fi foarte diferită, de exemplu, între Kilimanjaro și Bukoba.

În general, în Tanzania este cald tot timpul anului, iar cu cât ne apropiem de coasta Oceanului Indian, cu atât temperaturile sunt mai ridicate, uneori foarte ridicate. În interiorul țării, temperaturile medii sunt mai rezonabile. În ceea ce privește precipitațiile, ploile pot apărea chiar și în sezonul uscat, dar sunt de scurtă durată.

Tanzania: Deux éléphants et le Kilimandjaro en arrière plan

Clima în nord-estul Tanzaniei

Este în nordul țării unde se găsesc marile parcuri naționale precum Serengeti sau Manyara. Este singura regiune în care clima este favorabilă pe tot parcursul anului!

În timpul iernii australe, între mai și septembrie, temperaturile sunt mai reci, chiar reci în jurul Kilimanjaro în iulie și august. Dacă planificați să-l urcați, trebuie să știți că temperaturile pot fi glaciare pe măsură ce vă apropiați de vârf și că zăpada este prezentă în cantități semnificative. În alte părți, este cea mai bună perioadă pentru a te bucura de frumusețile naturale oferite de parcuri datorită unui cer senin omniprezent.

Este între noiembrie și martie când este cel mai cald, cu temperaturi maxime în jur de 30°C (86°F) . Ploile nu sunt rare în această perioadă, dar sunt în general de scurtă durată.

Clima în zona de coastă și la Zanzibar

Pe coasta estică a Tanzaniei, clima este în principal de tip tropical de savană cu un sezon uscat în iarnă. Umiditatea din aer este deosebit de ridicată, astfel că este cald și sufocant pe tot parcursul anului. Plouă regulat între noiembrie și mai, cu o vreme foarte ploioasă în martie și aprilie, deoarece ploaia este prezentă în medie 20 de zile pe lună. Cea mai bună perioadă pentru a descoperi regiunea este în timpul iernii australe, între iunie și septembrie. Temperaturile sunt puțin mai scăzute, oscilând între 27 și 29°C (85°F) , și nu plouă aproape deloc.

În arhipelagul Zanzibar, clima este mai mult de tip tropical de muson și se regăsește aceeași intensitate a precipitațiilor ca și în zona de coastă. Este foarte cald, cu un termometru care depășește frecvent 30°C (86°F) între noiembrie și mai. În plus, aerul este bogat în umiditate, cu un vârf în aprilie când riscul de ploaie se apropie de 80%. Vremea devine mai plăcută odată cu sosirea alizeelor dinspre Oceanul Indian, de la iunie până în septembrie.

Clima în centrul Tanzaniei

Regiunea centrală a țării are două zone climatice: un climat tropical de savană cu un sezon uscat în iarnă în zona Tabora și un climat de stepă uscată și caldă în apropiere de Dodoma.

În general, ploaia este mai puțin prezentă decât în alte părți: perioada cea mai ploioasă se întinde de la decembrie până în martie, dar în medie sunt înregistrate doar 13 zile ploioase pe lună și acestea nu durează mult.

În ceea ce privește temperaturile, termometrul arată medii cuprinse între 27 și 30°C (86°F) de la decembrie până în iunie, apoi vârfuri de căldură între iulie și noiembrie când poate ajunge aproape de 35°C (95°F) .

Clima în platourile înalte din sud și în vest

Spre deosebire de restul Tanzaniei, platourile înalte din sud cunosc un sezon al ploilor foarte intens între decembrie și martie. Plouă aproape în fiecare zi și temperaturile sunt printre cele mai scăzute din țară, cu minime în jur de 22°C (72°F) . Acestea, împreună cu umiditatea ambientală, pot crea o senzație de răcoare foarte neplăcută.

Între aprilie și noiembrie, este perioada potrivită pentru a explora această parte a țării. Între mai și august, temperatura este între 21 și 27°C (81°F) și ploaia este aproape inexistentă. Între septembrie și noiembrie, atmosfera se încălzește cu temperaturi care se apropie de 30°C (86°F) .

În vest, sezonul ploios este un pic mai puțin marcat, dar perioada cuprinsă între noiembrie și aprilie trebuie evitată pentru a călători în cele mai bune condiții. Alegeți atunci lunile dintre mai și octombrie: ploile sunt rare și este plăcut, cu minime în jur de 24°C (76°F) și maxime care nu depășesc 30°C (86°F) .

Clima în regiunea lacului Victoria

Cea mai bună perioadă pentru a vizita regiunea este în timpul verii australe, în ianuarie și februarie, precum și în timpul iernii, din iunie până în septembrie. Luna în care condițiile meteo sunt ideale este iulie, deoarece atunci ploile sunt cele mai slabe și temperaturile perfecte: 24°C (76°F) noaptea și în jur de 30°C (86°F) ziua. În restul timpului, regiunea lacului Victoria suferă de ploi abundente și foarte frecvente, cu până la 22 de zile ploioase în aprilie.


Temperaturi și precipitații în Tanzania

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Tanzania și precipitațiile lunare pentru orașele Dodoma, Stone Town, Dar Es Salaam, Serengeti National Park și Nungwi (Insula Unguja), precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Tanzania

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Tanzania (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Tanzania

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie și Noiembrie. Numărul turiștilor care frecventează Tanzania este ridicat în Iulie, August, Septembrie, Octombrie și Decembrie.

  • Perioada de extrasezon extrem în Tanzania: Martie, Aprilie și Mai.
  • Perioada de extrasezon în Tanzania: Ianuarie, Februarie, Iunie și Noiembrie.
  • Perioada de sezon de vârf în Tanzania: Iulie, Septembrie și Octombrie.
  • Perioada de sezon de vârf extrem în Tanzania: August și Decembrie.

Grafic: indicele de frecventare în Tanzania de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Tanzania

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Zanzibar este în medie mai scăzut dacă plecați în luna martie (în medie 3484 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna august, puteți plăti cu 1095 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Zanzibar.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către TanzaniaUnde să mergi în Tanzania?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
Dodoma85°F85°F85°F83°F83°F83°F83°F85°F88°F92°F92°F88°F
Stone Town86°F86°F88°F86°F85°F83°F81°F81°F83°F85°F86°F86°F
Dar Es Salaam88°F90°F90°F86°F85°F85°F83°F85°F86°F88°F90°F90°F
Serengeti National Park83°F85°F85°F81°F81°F83°F86°F88°F88°F88°F85°F81°F
Nungwi (Insula Unguja)86°F86°F88°F86°F85°F83°F81°F81°F83°F85°F86°F86°F
Wete (Insula Pemba)85°F85°F86°F85°F83°F81°F81°F79°F81°F83°F85°F85°F
Arusha83°F85°F85°F79°F76°F76°F76°F79°F83°F83°F83°F83°F
Bukoba77°F77°F77°F76°F74°F76°F76°F76°F77°F77°F76°F76°F
Gombe National Park77°F79°F79°F77°F77°F77°F77°F79°F81°F81°F79°F77°F
Katavi National Park72°F74°F74°F74°F76°F76°F77°F81°F85°F85°F81°F74°F
Kilimandjaro86°F88°F88°F83°F79°F79°F79°F81°F85°F86°F85°F85°F
Kilwa Masoko86°F86°F86°F85°F85°F83°F83°F83°F85°F85°F86°F88°F
Mahale Mountain National Park77°F79°F79°F79°F79°F79°F79°F81°F83°F83°F79°F77°F
Mbeya72°F72°F72°F72°F70°F70°F72°F76°F81°F83°F81°F74°F
Mtwara86°F86°F86°F85°F85°F83°F83°F83°F85°F85°F86°F88°F
Mwanza79°F83°F81°F79°F79°F81°F83°F83°F83°F83°F81°F79°F
Ruaha National Park76°F76°F76°F76°F76°F74°F76°F77°F81°F85°F83°F79°F
Singida85°F85°F85°F83°F83°F83°F83°F85°F88°F92°F92°F88°F
Songea79°F79°F79°F77°F76°F76°F76°F81°F85°F88°F86°F83°F
Tabora81°F83°F83°F81°F83°F85°F86°F90°F94°F92°F88°F81°F

Legendă:

vreme perfectă

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre Tanzania

Ce pot face în Tanzania?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Tanzania este de încredere?

Datele climatice pentru Tanzania au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Tanzania ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Dodoma, Stone Town, Dar Es Salaam, Serengeti National Park, Nungwi (Insula Unguja), Wete (Insula Pemba), Arusha, Bukoba, și 72 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile