Când să mergi în Costa Rica?

Climatul din Costa Rica este cald pe tot parcursul anului. Astfel, vremea este adesea favorabilă pentru călătorii. Cu toate acestea, cea mai bună perioadă pentru a pleca în Costa Rica este între decembrie și aprilie. Este sezonul uscat și zilele frumoase și însorite sunt numeroase pe întreg teritoriul.

Pentru a beneficia de cele mai bune condiții climatice posibile, ar trebui să preferați lunile ianuarie, februarie și martie, care sunt deosebit de potrivite. De fapt, căldura este prezentă și precipitațiile sunt scăzute. În această perioadă, veți găsi, de asemenea, evenimente culturale importante care vor anima șederea dvs.

Cu toate acestea, sezonul ploios nu trebuie neapărat evitat. Anumite regiuni din Costa Rica rămân favorabile vizitelor turistice. Acesta este cazul litoralului Pacificului, mai puțin afectat de precipitații. Cei care aleg să călătorească în Costa Rica în această perioadă vor putea, de altfel, să beneficieze de oferte avantajoase, găsind totodată un climat relativ plăcut.

În plus, în această perioadă, vântul este frecvent pe coasta Pacificului. Astfel, există o mare agitație care oferă condițiile ideale pentru practicarea surf-ului.

În cele din urmă, dacă vă întrebați când să mergeți în Costa Rica pentru a descoperi cultura locală, trebuie să știți că tot timpul anului este marcat de sărbători religioase. Acestea au loc în diferite orașe din țară, cum ar fi San José pe 19 martie, dar cea mai cunoscută rămâne Semana Santa în lunile martie-aprilie. Aceste evenimente, bogate în partaj și convivialitate, vă vor permite să vă amestecați ușor cu localnicii.Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Costa Rica
Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Costa Rica ©unde-si-cand.net

Coasta Caraibelor de Costa Rica
Tortuguero, Puerto Limón, Manzanillo...

Februarie, Martie, Aprilie și Septembrie
77°F la 88°F°C
4 la 29 zile
83°F la 86°F
Ianuarie, Mai, Iunie, Iulie, August, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
77°F la 88°F°C
4 la 30 zile
83°F la 86°F

Coasta Pacificului de Costa Rica
Montezuma, Puntarenas, Puerto Jiménez...

Ianuarie și Februarie
83°F la 94°F°C
0 la 11 zile
83°F la 85°F
Martie, Aprilie și Decembrie
79°F la 95°F°C
1 la 21 zile
83°F la 86°F
Noiembrie
77°F la 86°F°C
15 la 27 zile
83°F
Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
77°F la 90°F°C
17 la 30 zile
83°F la 86°F

Nordul de Costa Rica
La Fortuna, Quesada, Boca San Carlos...

Ianuarie, Februarie și Martie
77°F la 94°F°C
0 la 9 zile
Aprilie și Decembrie
76°F la 95°F°C
2 la 13 zile
Noiembrie
76°F la 86°F°C
10 la 21 zile
Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
76°F la 92°F°C
15 la 28 zile

Provincia Guanacaste
Tamarindo, La Cruz, Liberia (Guanacaste)...

Ianuarie, Februarie și Decembrie
86°F la 94°F°C
0 la 6 zile
81°F la 83°F
Martie, Aprilie, Mai și Noiembrie
85°F la 95°F°C
0 la 23 zile
83°F la 86°F
Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
85°F la 88°F°C
12 la 29 zile
83°F la 86°F

Vale centrală
San Jose, San Isidro, Cartago...

Ianuarie și Februarie
76°F la 85°F°C
3 la 9 zile
Martie, Aprilie și Decembrie
74°F la 86°F°C
4 la 17 zile
Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie și Noiembrie
74°F la 88°F°C
12 la 30 zile

Când să mergi în Costa Rica după oraș

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Costa Rica

Aflat în inima Americii Centrale, între Panama și Nicaragua, Costa Rica are o mare varietate de climat în funcție de regiuni. Astfel, se întâlnesc atât un climat de tip tropical umed, cât și ecuatorial, dar și o zonă temperată, în centrul țării. Ca în orice zonă tropicală, se regăsesc totuși două anotimpuri în Costa Rica:

  • un anotimp uscat, între decembrie și aprilie
  • un anotimp ploios, numit „temporada verde”, care se întinde de la mai până în noiembrie

Lunile martie și aprilie, care marchează tranziția către sezonul ploios, sunt cele mai calde, cu temperaturi ce pot ajunge până la 36 °C. Cu toate acestea, datorită localizării sale aproape de Ecuator, diferențele de temperatură sunt reduse în Costa Rica pe tot parcursul anului.

În general, anotimpul uscat este și mai răcoros, cu temperaturi ce pot varia între 14 și 30°C (86°F) . Anotimpul ploios este, pe de altă parte, mai cald, cu temperaturi cuprinse între 18 și 36°C (97°F) . Desigur, acestea variază în funcție de localități.

Astfel, este mai degrabă cantitatea de precipitații care determină diferitele sezoane din Costa Rica. Dar și aici, regiunile diferite sunt afectate în mod inegal.

Deși anotimpul ploios poate speria călătorii, trebuie subliniat faptul că este rar să plouă pe tot parcursul zilei în Costa Rica. Se vorbește despre „aguaceros”: ploi torențiale care încetează de obicei în 1 sau 2 ore. Acestea cad mai ales după-amiaza, ceea ce oferă ocazia de a te bucura de dimineți însorite.

În cele din urmă, Costa Rica nu este în mod real afectată de uraganele din Marea Caraibelor deoarece acestea trec adesea mai sus. Cu toate acestea, țara a fost lovită în noiembrie 2016 de uraganul Otto și în octombrie 2017 de uraganul Nate. Daunele au fost semnificative. De aceea, se recomandă să evitați sezonul ciclonic, care se întinde de la iunie până în noiembrie, și mai specific între septembrie și noiembrie, pentru o călătorie. Acest lucru este valabil mai ales dacă plănuiți să vizitați partea de nord a coastei Caraibelor.

Să analizăm mai atent clima din Costa Rica, regiune cu regiune, pentru a vă ajuta să vă pregătiți călătoria.

Costa Rica: Le volcan Irazu au Costa Rica

Climatul din Costa Rica pe coasta Caraibelor

Climatul de-a lungul coastei estice, mărginită de Marea Caraibelor, este de tip ecuatorial. Astfel, nu există o diferență marcată între sezonul ploios și sezonul uscat. Precipitațiile sunt foarte frecvente pe tot parcursul anului. De exemplu, la Puerto Limón se înregistrează 3500 mm de precipitații pe an.

În plus, este foarte cald în cea mai mare parte a timpului și există o umiditate greu de suportat, în special în timpul sezonului ploios. Soarele strălucește destul de rar, iar zilele înnorate sunt numeroase în această zonă.

Prin urmare, această regiune este destul de puțin turistică.

Climatul din Costa Rica - Valea Centrală

În inima țării, în zona numită „Valea Centrală”, Costa Rica are un climat mai temperat decât pe coaste. În special în San José, temperaturile sunt relativ blânde pe tot parcursul anului, cu nopți răcoroase și o căldură constantă, fără a fi sufocantă. Termometrul coboară rar sub 14°C (58°F) și urcă la maximum în jur de 27°C (81°F) . Soarele este de asemenea prezent în mod constant în timpul sezonului uscat. Din aceste motive, se spune adesea că Valea Centrală se bucură de o primăvară eternă!

În plus, chiar dacă umiditatea este mai puțin resimțită în această parte a Costa Ricăi decât în restul țării, trebuie să menționăm că precipitațiile sunt semnificative în timpul sezonului ploios. Se înregistrează 20 de zile cu ploaie sau mai mult între iunie și octombrie. Luna septembrie și octombrie sunt cele mai ploioase în capitală, cu 300 mm de precipitații.

Pe de altă parte, munții sunt numiți „tierras frias”. De fapt, temperaturile pot scădea semnificativ în această zonă, cu diferențe mari între zi și noapte.

Climatul din Costa Rica pe coasta Pacificului

Climatul din Costa Rica de-a lungul Pacificului este în general tropical. Aici se regăsește un sezon uscat bine marcat între noiembrie și aprilie. Căldura poate fi uneori intensă în această perioadă, dar datorită alizeelor din nord-est umiditatea este mai puțin resimțită. De fapt, peninsula Nicoya este regiunea cu cea mai mică cantitate de precipitații în comparație cu restul țării. De exemplu, se înregistrează mai puțin de 50 mm de precipitații între decembrie și martie la Puntarenas.

Cu toate acestea, între mai și octombrie, vremea în Costa Rica în această regiune este marcată de ploi intense și un cer adesea înnorat.

Pe de altă parte, în sudul coastei Pacificului, climatul devine mai degrabă ecuatorial cu posibilitatea de ploi pe tot parcursul anului. De fapt, zona Parcului Național Corcovado, cu jungla sa tropicală, este, așa cum vă puteți imagina, foarte ploioasă.


Temperaturi și precipitații în Costa Rica

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Costa Rica și precipitațiile lunare pentru orașele San Jose, La Cruz, Montezuma, Puerto Limón și Puntarenas, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Costa Rica

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Costa Rica (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Costa Rica

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, Septembrie, Octombrie și Noiembrie. Numărul turiștilor care frecventează Costa Rica este ridicat în Ianuarie, Februarie, Martie, August și Decembrie.

  • Perioada de extrasezon extrem în Costa Rica: Mai, Iunie, Septembrie și Octombrie.
  • Perioada de extrasezon în Costa Rica: Aprilie, Iulie și Noiembrie.
  • Perioada de sezon de vârf în Costa Rica: Ianuarie, Februarie, Martie și August.
  • Perioada de sezon de vârf extrem în Costa Rica: Decembrie.

Grafic: indicele de frecventare în Costa Rica de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Costa Rica

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-San Jose este în medie mai scăzut dacă plecați în luna mai (în medie 3994 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna august, puteți plăti cu 1549 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația San Jose.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către Costa RicaUnde să mergi în Costa Rica?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
San Jose77°F79°F81°F81°F79°F77°F76°F77°F77°F76°F76°F76°F
La Cruz86°F86°F88°F90°F90°F88°F86°F88°F88°F86°F86°F86°F
Montezuma88°F90°F92°F92°F88°F86°F86°F86°F86°F85°F85°F86°F
Puerto Limón83°F85°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F85°F85°F
Puntarenas90°F94°F94°F94°F90°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F88°F
Tamarindo88°F90°F92°F94°F90°F88°F86°F86°F86°F85°F85°F86°F
Tortuguero83°F85°F85°F86°F88°F86°F86°F86°F88°F88°F85°F83°F
Boca San Carlos81°F83°F86°F88°F88°F85°F83°F85°F86°F85°F83°F81°F
Cartago76°F77°F77°F77°F76°F74°F74°F74°F74°F74°F74°F74°F
La Fortuna81°F83°F86°F88°F88°F85°F83°F85°F86°F85°F83°F81°F
Liberia (Guanacaste)88°F92°F94°F95°F92°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F
Manzanillo81°F83°F83°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F83°F
Puerto Jiménez88°F90°F90°F90°F86°F85°F85°F85°F85°F83°F83°F85°F
Quesada83°F86°F88°F86°F83°F81°F81°F81°F81°F79°F79°F81°F
San Isidro83°F85°F85°F83°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F77°F79°F
Alajuela81°F83°F85°F85°F81°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F79°F
Bananito Sur83°F85°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F88°F86°F85°F85°F
Cerro Chirripo83°F85°F85°F83°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F77°F79°F
Dominical83°F85°F85°F83°F79°F79°F79°F79°F77°F77°F77°F79°F
Escazu77°F79°F81°F81°F79°F77°F76°F77°F77°F76°F76°F76°F

Legendă:

vreme perfectă

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre Costa Rica

Ce pot face în Costa Rica?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Costa Rica este de încredere?

Datele climatice pentru Costa Rica au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Costa Rica ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în San Jose, La Cruz, Montezuma, Puerto Limón, Puntarenas, Tamarindo, Tortuguero, Boca San Carlos, și 76 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile