Când să mergi în Scoția?

Situate în partea de nord a Regatului Unit și cunoscută pentru vremea sa ploioasă pe tot parcursul anului, nu este ușor să știi când să mergi în Scoția. Ideal este să mergi între începutul lunii mai și sfârșitul lunii septembrie, când temperaturile sunt cele mai ridicate și zilele sunt mai lungi, chiar dacă sunt de așteptat ploi în întreaga țară.

Este în timpul lunilor de vară, între iulie și septembrie, când vremea rămâne cea mai plăcută. Cu toate acestea, este și sezonul turistic de vârf și trebuie să te aștepți la o mare aglomerație de turiști, fie ei localnici sau străini. Nu este o surpriză faptul că în această perioadă tarifele sunt cele mai ridicate.

Care este cea mai bună perioadă pentru a merge în Scoția departe de mulțimea de turiști? Dacă visezi să explorezi peisajele de tufișuri sau stâncile abrupte ale coastelor în liniște și cu un buget rezonabil, ideal este să alegi sfârșitul primăverii, în mai și iunie. Va fi și o ocazie de aur pentru a admira pajiștile înflorite și a te bucura de soare. În această perioadă, vremea este cea mai blândă în regiunea centrală și pe coasta estică și vestică.

În restul timpului, Scoția nu este atât de căutată de către turiști, deoarece trebuie să te aștepți la temperaturi destul de scăzute și chiar la zăpadă în înălțimile Highlands-ului. Dacă ești fan al sporturilor de iarnă, poate fi o destinație originală pentru a te bucura de zăpadă!

Cu toate acestea, în afara munților, multe hoteluri și hanuri de țară sunt închise în această perioadă. Dacă frigul nu te sperie, planul B este să închiriezi un van sau un camping car cu încălzire pentru a explora Scoția în afara căilor bătute și a te simți singur în lume!Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Scoția
Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Scoția ©unde-si-cand.net

Central Region
Stirling, Falkirk, Loch Lomond & The Trossachs National Park...

Mai, Iunie, Iulie, August și Septembrie
52°F la 65°F°C
2 la 8 zile
50°F la 59°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
40°F la 54°F°C
2 la 9 zile
45°F la 58°F

Coasta de Est a Scoției
Edinburgh, Aberdeen, Dundee...

Iulie și August
56°F la 65°F°C
3 la 10 zile
58°F la 59°F
Mai, Iunie și Septembrie
49°F la 63°F°C
2 la 8 zile
49°F la 59°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
38°F la 56°F°C
1 la 11 zile
45°F la 58°F

Coasta de Vest a Scoției
Glasgow, Dumfries, Isle of Mull...

Mai, Iunie, Iulie, August și Septembrie
54°F la 65°F°C
5 la 15 zile
50°F la 61°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
41°F la 56°F°C
4 la 17 zile
45°F la 59°F

Highland
Inverness, Fort William, Skye...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
54°F la 65°F°C
2 la 15 zile
52°F la 58°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
38°F la 58°F°C
1 la 17 zile
45°F la 56°F

Orkney
Kirkwall...

Iulie, August și Septembrie
58°F la 59°F°C
6 la 8 zile
56°F la 58°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
47°F la 54°F°C
5 la 11 zile
45°F la 56°F

Outer Hebrides
Stornoway...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
58°F la 59°F°C
6 la 11 zile
54°F la 58°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
47°F la 54°F°C
7 la 14 zile
47°F la 56°F

Shetland Islands
Lerwick...

Iulie, August și Septembrie
56°F la 59°F°C
3 la 9 zile
56°F la 58°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
45°F la 54°F°C
2 la 13 zile
47°F la 54°F

Când să mergi în Scoția după oraș

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Scoția

Climatul Scoției este de tip oceanic cu două variante: în majoritatea țării, de la Edinburgh la Glasgow trecând prin Aberdeen, verile sunt temperate. În schimb, mai la nord, în zona Inverness și dincolo de aceasta, verile sunt scurte și răcoroase.

Ca și în cazul vecinilor săi Irlanda sau Țara Galilor, vremea din Scoția este cunoscută pentru umiditatea și condițiile puțin blânde. Din acest motiv, temperaturile rar depășesc 20°C (68°F) și este dificil să scapi de ploaie. Cu toate acestea, aici nu sunt ploi torențiale! Mai degrabă ne bucurăm de burnițe ușoare, dar prezente pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, ele sunt adesea întrerupte de însoriri.

Indiferent de anotimpul călătoriei tale, este deci indispensabil să te echipezi corespunzător. Printre lucrurile esențiale de luat în bagajul tău, nu uita haine și încălțăminte impermeabile, ceva de purtat în straturi în funcție de vremea din momentul respectiv, un bun repelent împotriva țânțarilor care sunt activi între mijlocul lunii mai și sfârșitul lunii septembrie, dar și ceva pentru a te proteja de soare.

Iată la ce să te aștepți în funcție de anotimp:

  • Vara, temperaturile în Scoția se învârt în jurul valorii de 15°C (59°F) pe o mare parte a teritoriului și pot ajunge până la 20°C (68°F) pe coasta estică. Contrar ideilor primite, aceasta nu este cea mai uscată perioadă și este chiar mai puțin însorită decât primăvara. În schimb, latitudinile sale oferă zile lungi, cu lumină până târziu, în special în nordul țării.
  • Toamna începe încă din sfârșitul lunii august și este relativ scurtă. Chiar dacă vremea este mai schimbătoare decât în alte perioade ale anului, peisajele se îmbracă în culori fabuloase!
  • Iarna, noaptea cade încă din mijlocul după-amiezii, dar este sezonul ideal pentru a observa aurore boreale incredibile în extremitatea nordică. Mai la sud, Highlands-urile se acoperă cu zăpadă, dar temperaturile rămân acceptabile, cu un termometru care rar coboară sub 0°C (32°F) .
  • Primăvara adună toate atuurile pentru o călătorie reușită: zilele se lungesc rapid și soarele este bine prezent.

Scoția: Le Château de Stalker

Vremea în Scoția va varia și ea în funcție de regiunea în care vă aflați:

Climatul de pe coasta de vest a Scoției și în Highlands

Aflate în partea de nord a țării, Highlands-ul are un climat mai umed și mai vântos decât în alte zone. Această vreme neplăcută este legată de prezența munților, dar și de vânturile dominante care vin direct de la Oceanul Atlantic. Cu toate acestea, datorită ploilor frecvente, această parte a Scoției se bucură de peisaje și natură excepționale!

Dacă doriți să explorați această superbă regiune, preferați lunile de vară, mai blânde în insula Skye și în împrejurimile sale, dar mult mai scurte în Inverness, în interiorul țării.

Pe coasta de vest, la sud de Highlands, vremea este mai plăcută și o călătorie este perfect posibilă începând din luna mai.

Climatul din est și din centrul Scoției

În general, această parte a Scoției are un climat oceanic temperat, cu excepția Parcului Național Cairngorms, aproape de Inverness, unde vara este scurtă și răcoroasă.

De-a lungul coastei, temperaturile pot fi foarte plăcute vara. Lunile cele mai favorabile pentru a merge acolo sunt iulie și august. Cu toate acestea, este perfect posibil să aveți o ședere idilică în primăvară: în această regiune plouă cel mai puțin! În centrul țării, în zona Stirling, sezonul bun este de asemenea cuprins între mai și septembrie, iernile fiind mai reci decât în restul țării.

Climatul Insulelor Shetland

Aflate în extremitatea nordică a Scoției, la aceeași latitudine cu Bergen din Norvegia, Insulele Shetland nu intră niciodată în întuneric total când vine vara. Prin urmare, veți putea experimenta unicul soare de la miezul nopții! De fapt, atât din punct de vedere climatic, cât și arhitectural și peisagistic, ele amintesc mai mult de Scandinavia decât de Marea Britanie. Aurora boreală în sine nu este rară în această parte a Scoției în timpul iernii.

În mod surprinzător, clima este destul de blândă acolo. Iernile sunt reci fără a fi glaciare, dar verile sunt destul de răcoroase. În plus, ceața este foarte frecventă pe Insulele Shetland.

Climatul din Hebridele Exterioare și Insulele Orcade

Aceste două arhipelaguri scoțiene au un climat oceanic marcat de veri temperate. Deși situate în partea de nord a țării, ele se bucură de o vreme blândă pe tot parcursul anului, chiar dacă ploaia este prezentă. Astfel, temperaturile iernii rar coboară sub 8°C (47°F) , în timp ce se mențin în jur de 15°C (59°F) vara.

Pentru a descoperi frumusețile Hebridelor Exterioare, preferați lunile iunie, iulie, august și septembrie. În Insulele Orcade, situate mai la nord, sezonul bun este mai scurt și este recomandat să planificați o ședere între iulie și septembrie pentru a profita la maximum.


Temperaturi și precipitații în Scoția

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Scoția și precipitațiile lunare pentru orașele Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Inverness și Dumfries, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Scoția

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Scoția (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Scoția

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie. Numărul turiștilor care frecventează Scoția este ridicat în Mai, Iunie, Iulie, August și Septembrie.

  • Perioada de extrasezon extrem în Scoția: Ianuarie, Februarie și Martie.
  • Perioada de extrasezon în Scoția: Aprilie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie.
  • Perioada de sezon de vârf în Scoția: Mai, Iunie și Septembrie.
  • Perioada de sezon de vârf extrem în Scoția: Iulie și August.

Grafic: indicele de frecventare în Scoția de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Scoția

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Edinburgh este în medie mai scăzut dacă plecați în luna noiembrie (în medie 413 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna iulie, puteți plăti cu 810 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Edinburgh.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către ScoțiaUnde să mergi în Scoția?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
Edinburgh43°F45°F49°F52°F58°F63°F65°F65°F61°F56°F49°F45°F
Aberdeen43°F43°F47°F50°F54°F59°F63°F63°F59°F54°F49°F45°F
Glasgow43°F43°F47°F52°F58°F63°F65°F63°F59°F54°F49°F43°F
Inverness41°F43°F47°F52°F58°F61°F65°F63°F61°F54°F47°F41°F
Dumfries43°F45°F49°F52°F58°F63°F65°F63°F61°F56°F49°F45°F
Dundee41°F45°F49°F52°F58°F61°F65°F65°F61°F56°F49°F43°F
Falkirk41°F43°F49°F52°F58°F63°F65°F65°F61°F54°F47°F43°F
Fort William40°F41°F45°F50°F54°F59°F61°F61°F58°F52°F47°F41°F
Isle of Mull43°F43°F47°F50°F56°F59°F61°F61°F59°F54°F49°F45°F
Kirkwall47°F47°F47°F49°F50°F54°F58°F59°F58°F54°F50°F49°F
Lerwick47°F47°F47°F49°F50°F54°F58°F59°F58°F54°F50°F49°F
Loch Lomond & The Trossachs National Park40°F40°F43°F49°F52°F58°F59°F58°F56°F49°F45°F41°F
Skye45°F45°F47°F50°F54°F58°F59°F59°F58°F54°F50°F47°F
Stirling41°F43°F47°F52°F58°F63°F65°F65°F61°F54°F47°F43°F
Stornoway47°F47°F47°F50°F52°F58°F59°F59°F58°F54°F50°F49°F
Applecross43°F43°F47°F50°F54°F58°F61°F61°F58°F54°F49°F45°F
Cairngorms National Park38°F38°F40°F45°F49°F54°F58°F56°F52°F47°F43°F40°F
Durness45°F45°F47°F49°F52°F56°F59°F59°F58°F54°F50°F47°F
Eyemouth45°F45°F47°F49°F54°F58°F61°F61°F59°F54°F50°F47°F
Fort Augustus38°F40°F45°F50°F56°F61°F63°F61°F58°F52°F45°F38°F

Legendă:

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre Scoția

Ce pot face în Scoția?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Scoția este de încredere?

Datele climatice pentru Scoția au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Scoția ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Edinburgh, Aberdeen, Glasgow, Inverness, Dumfries, Dundee, Falkirk, Fort William, și 92 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile