Când să mergi în Portugalia?

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Portugalia este cuprinsă între martie și decembrie. Cu toate acestea, este între aprilie și octombrie când condițiile sunt cele mai favorabile pentru a explora întreg teritoriul portughez.

La fel ca și vecinul său spaniol, Portugalia are diferențe climatice între nord și sud, accentuate de prezența Oceanului Atlantic care aduce o anumită blândețe, dar și multă umiditate, în special în perioada iernii. În general, cu cât mergem mai spre sudul țării, cu atât sezonul frumos este mai lung și mai cald. Astfel, în Algarve, vremea este aproape perfectă tot timpul anului și cei mai curajoși se pot îmbăia chiar din aprilie, temperatura apei apropiindu-se de 20°C (68°F) .

În iulie și august, este sezonul turistic foarte aglomerat: turiștii vin din toată Europa pentru a se bucura de căldură. Zborurile și închirierile sunt mai scumpe, dar este momentul în care vremea este cea mai blândă și toate condițiile sunt reunite pentru a te bucura de plajă de-a lungul celor aproape 900 km de coastă a țării.

Când să mergi în Portugalia pentru a face drumeții? Fie că este vorba de munții presărați de râuri paradisiace din Parcul Național Peneda-Gerês, în nord, sau de traseele cu priveliști uluitoare din Algarve, în sud, Portugalia este un adevărat paradis pentru drumeți între mai și noiembrie. În timpul verii, între iulie și septembrie, căldura poate fi un impediment, este recomandat să pleci devreme dimineața și să priorizezi zonele umbroase din păduri. Restul timpului, temperaturile sunt perfecte pentru a te bucura fără să suferi și culorile naturii sunt splendide în primăvară și toamnă.

Dacă ești fan al surf-ului, este mai bine să mergi în Portugalia între septembrie și aprilie, când vântul care bate dinspre Atlantic formează valuri frumoase. De altfel, iarna, deși mai puțin preferată, este și ea o opțiune bună pentru a face un city break. De exemplu, la Lisabona, câțiva turiști în căutare de liniște colindă străzile și pornesc în descoperirea vestigiilor arhitecturale ale trecutului glorios al acestui oraș.Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Portugalia
Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Portugalia ©unde-si-cand.net

Alentejo
Evora, Sines, Beja...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
70°F la 97°F°C
0 la 5 zile
65°F la 70°F
Aprilie și Noiembrie
59°F la 70°F°C
2 la 6 zile
63°F la 67°F
Ianuarie, Februarie, Martie și Decembrie
54°F la 67°F°C
1 la 6 zile
61°F la 63°F

Algarve
Faro (Algarve), Albufeira, Lagos...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
67°F la 85°F°C
0 la 5 zile
67°F la 74°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
58°F la 67°F°C
1 la 6 zile
61°F la 68°F

Centrul Portugaliei
Lisabona, Aveiro, Coimbra...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
70°F la 94°F°C
0 la 4 zile
65°F la 68°F
Martie, Aprilie, Mai, Octombrie și Noiembrie
54°F la 77°F°C
3 la 10 zile
58°F la 68°F
Ianuarie, Februarie și Decembrie
49°F la 63°F°C
3 la 10 zile
58°F la 63°F

Nordul Portugaliei
Porto, Viana do Castelo, Amarante...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
70°F la 88°F°C
1 la 5 zile
65°F la 67°F
Martie, Aprilie, Mai și Octombrie
58°F la 74°F°C
5 la 9 zile
58°F la 65°F
Ianuarie, Februarie, Noiembrie și Decembrie
49°F la 63°F°C
5 la 13 zile
58°F la 65°F

Când să mergi în Portugalia după oraș

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Portugalia

Situate în peninsula Iberică, clima din Portugalia este de tip mediteranean în nordul țării, spre Porto, și caldă în zona Lisabonei, precum și în sud.

Pe întreg teritoriul țării, coasta are variații mai reduse de temperatură în funcție de anotimpuri, datorită prezenței oceanului și a curentului Golf Stream. În schimb, în interiorul țării, diferențele sunt semnificative: vara, temperaturile pot fi caniculare, iar iernile aspre, mai ales în extrema nord-estică a țării.

Cu toate acestea, vremea din Portugalia permite călătorii pe tot parcursul anului. Vara se vor prefera zonele de coastă sau malurile râurilor în interior pentru a face baie și a avea surse de răcoare, în timp ce iarna sudul țării oferă zile minunate. În perioadele de trecere între anotimpuri, o ședere pe întreg teritoriul este perfect posibilă.

Portugalia: Vieille ville universitaire de Coimbra

Climat în nordul Portugaliei

Mult mai umed decât în sud, nordul Portugaliei cunoaște numeroase episoade ploioase, concentrate în principal între noiembrie și februarie. Astfel, orașe precum Porto sau Viana do Castelo, de exemplu, sunt udate în medie o dată la trei zile în această perioadă. În interior, temperaturile sunt adesea negative în nord-est, în zona Bragance, și nu este rar să ningă, mai ales în ianuarie.

Pentru a evita ploile, cel mai bine este să aștepți sfârșitul primăverii pentru a merge în nordul Portugaliei. Astfel, începând din iunie, regiunea oferă o vreme perfectă pentru a explora toate comorile sale.

În timpul verii, temperatura ajunge în jur de 25°C (77°F) la Porto, dar poate să crească peste 30°C (86°F) imediat ce te îndepărtezi de ocean. Cu toate acestea, lacurile și râurile sunt numeroase pentru a te răcori.

Toamna, destul de scurtă, este marcată de revenirea ploii începând din primele zile ale lunii octombrie. Cu toate acestea, temperaturile rămân foarte blânde, cu maxime în jur de 22°C (72°F) pe timp de zi.

Climat în centrul Portugaliei

Pe măsură ce cobori, temperaturile cresc și aerul este mai puțin umed. Astfel, perioada potrivită pentru a merge în centrul Portugaliei se întinde de la începutul lunii martie până la sfârșitul lunii noiembrie.

În zona Aveiro, verile sunt temperate, în timp ce în Lisabona sau Cascais, la sud, sunt mai calde, cu temperaturi în jur de 30°C (86°F) de la începutul lunii iulie până la sfârșitul lunii septembrie.

Primăvara și toamna nu sunt foarte marcate în ceea ce privește temperatura, dar ploaia este prezentă, în special în noiembrie.

Iarna, de la sfârșitul lunii decembrie până în februarie, coasta este lovită de vânturi iar umiditatea este la maximum. În masivele Serra da Estrela, în extrema estică, această perioadă este deosebit de rece și nu prea propice pentru o călătorie de descoperire.

Climat în Alentejo

Vizitarea regiunii Alentejo este un compromis bun pentru a evita mulțimile care se adună în Algarve în timpul verii, între iulie și septembrie. Înconjurată de ape cu o temperatură care depășește adesea 20°C (68°F) în această perioadă, te poți bucura pe deplin de plăcerile plajei. În interior, însă, temperatura crește și nu este rar să depășească 40°C (104°F) în zona Évora.

Intersezoanele sunt de asemenea foarte plăcute în Alentejo. Temperaturile maxime depășesc 20°C (68°F) în aprilie sau noiembrie și ploile sunt slabe. În timpul iernii, între decembrie și martie, soarele este prezent iar atmosfera este foarte blândă.

Climat în Algarve

Sudul extrem al Portugaliei este mult mai uscat decât nordul. Prin urmare, și datorită temperaturilor mereu blânde, regiunea poate fi vizitată în orice perioadă a anului.

Iarna, primăvara și toamna, vremea este perfectă pentru drumeții sau pentru a vizita toate orașele și satele. De la Lagos la Faro, trecând prin Albufeira, este un traseu rutier de efectuat preferabil în afara verii, dar vremea rezervă zile perfecte pentru vizitare!

În perioada estivală, căldura este atenuată de vânturile alizee și aerul rămâne respirabil, cu condiția să rămâi aproape de coastă.

Climatul din Madeira și din Insulele Azore

Vremea din aceste două arhipelaguri portugheze este diferită față de partea continentală, nu numai datorită poziției lor geografice, ci mai ales datorită influenței curentului Golfului.

  • Arhipelagul Madeira este o particularitate climatică deoarece beneficiază de un climat subtropical. De fapt, insulele se află la același nivel cu sudul Marocului, ceea ce le conferă o blândețe deosebită pe tot parcursul anului, precum și un climat temperat în munți. Vremea este plăcută și se cunosc puține variații termice.
  • Răspândite în oceanul Atlantic, la aproximativ 1500 km de coasta portugheză, insulele Azore beneficiază de un climat oceanic temperat. Aici este blând tot timpul anului, dar perioada estivală, între iunie și începutul lunii octombrie, este cea mai plăcută. Chiar dacă temperaturile sunt idilice, arhipelagul cunoaște precipitații importante, în special în intersezoane, în noiembrie și martie.

Temperaturi și precipitații în Portugalia

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Portugalia și precipitațiile lunare pentru orașele Lisabona, Albufeira, Aveiro, Coimbra și Faro (Algarve), precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Portugalia

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Portugalia (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Portugalia

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie. Numărul turiștilor care frecventează Portugalia este ridicat în Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie.

  • Perioada de extrasezon extrem în Portugalia: Ianuarie, Februarie, Martie, Noiembrie și Decembrie.
  • Perioada de extrasezon în Portugalia: Aprilie.
  • Perioada de sezon de vârf în Portugalia: Mai, Iunie, Iulie, Septembrie și Octombrie.
  • Perioada de sezon de vârf extrem în Portugalia: August.

Grafic: indicele de frecventare în Portugalia de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Portugalia

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Lisabona este în medie mai scăzut dacă plecați în luna ianuarie (în medie 687 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna august, puteți plăti cu 926 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Lisabona.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către PortugaliaUnde să mergi în Portugalia?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
Lisabona59°F61°F65°F67°F72°F77°F81°F83°F81°F74°F65°F61°F
Albufeira61°F61°F63°F67°F72°F77°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Aveiro58°F59°F63°F67°F70°F74°F79°F79°F79°F74°F63°F59°F
Coimbra58°F59°F65°F68°F74°F79°F85°F86°F83°F76°F63°F59°F
Faro (Algarve)61°F61°F63°F67°F72°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Fatima58°F59°F65°F68°F74°F79°F85°F88°F85°F76°F63°F59°F
Lagos61°F61°F63°F65°F70°F74°F76°F77°F76°F72°F67°F63°F
Porto58°F59°F63°F65°F70°F74°F79°F79°F77°F72°F63°F59°F
Viana do Castelo56°F58°F61°F63°F67°F70°F74°F76°F74°F70°F61°F58°F
Amarante56°F58°F63°F67°F74°F79°F86°F88°F83°F72°F61°F56°F
Beja59°F61°F65°F70°F79°F88°F94°F95°F88°F79°F67°F61°F
Cascais59°F61°F63°F65°F68°F70°F74°F76°F74°F72°F65°F63°F
Evora58°F59°F65°F68°F77°F86°F94°F94°F86°F77°F65°F59°F
Portimao61°F61°F63°F67°F72°F76°F79°F81°F79°F74°F67°F63°F
Praia de Mira58°F59°F63°F67°F72°F77°F81°F83°F81°F74°F63°F59°F
Sines59°F61°F63°F65°F70°F72°F76°F77°F76°F72°F67°F63°F
Sintra61°F61°F65°F67°F70°F74°F76°F77°F77°F74°F67°F63°F
Alcobaça58°F59°F63°F65°F70°F74°F77°F79°F79°F74°F63°F59°F
Aljezur58°F58°F61°F65°F72°F77°F81°F83°F77°F72°F63°F59°F
Altura61°F61°F65°F67°F74°F77°F83°F85°F79°F76°F67°F63°F

Legendă:

vreme perfectă

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme foarte rea


Despre Portugalia

Ce pot face în Portugalia?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Portugalia este de încredere?

Datele climatice pentru Portugalia au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Portugalia ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Lisabona, Albufeira, Aveiro, Coimbra, Faro (Algarve), Fatima, Lagos, Porto, și 113 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile