Când să mergi în Spania?

În general, cea mai bună perioadă pentru a vizita Spania este de la aprilie până în noiembrie, deoarece condițiile meteorologice vor fi ideale pe întreg teritoriul și propice pentru a face descoperiri frumoase. Cu toate acestea, pot exista unele variații regionale:

 • Pentru o ședere în Andaluzia, trebuie să știți că vremea este favorabilă de la martie până în decembrie. Regiunea fiind situată în partea de sud a țării, temperaturile sunt mai ridicate și precipitațiile mai scăzute. Cu toate acestea, lunile iulie și august sunt deosebit de calde. Dacă sunteți sensibil la căldură, vara nu este neapărat momentul ideal, cu excepția cazului în care doriți să faceți o călătorie 100% de plajă. În plus, este sezonul turistic foarte aglomerat, deci de evitat dacă nu vă place mulțimea.
 • Regiunea Madrid este, de asemenea, caniculară și foarte vizitată în iulie-august. Dacă doriți să fiți liniștit și să aveți un climat mai temperat, optați pentru o lună mai puțin aglomerată, cum ar fi iunie sau septembrie.
 • De-a lungul coastei atlantice și către Bilbao sau Santander, ploaia este adesea prezentă și sezonul bun este mai scurt, de la mai până în octombrie. Este mai ales în timpul verii, de la iulie până în septembrie, când temperaturile permit să vă bucurați pe deplin de regiune, între pauzele de înot la plajă și drumeții în interiorul țării.
 • În Nord, în special către lanțul muntos al Pirineilor, precum și în Centru, frigul poate fi încă pătrunzător în primăvară și la sfârșitul toamnei. Prin urmare, este recomandabil să alegeți perioada care se întinde de la mai până în octombrie.
 • În Insulele Canare, dimpotrivă, o călătorie este posibilă pe tot parcursul anului. Nu este degeaba că le spun “insulele primăverii eterne”!
 • Pe tot teritoriul, este mai bine să știți la ce să vă așteptați în timpul Săptămânii Sfinte: desigur, este o tradiție extraordinară de văzut, dar toate hotelurile sunt complet rezervate cu luni în avans, este cu adevărat foarte aglomerat și tarifele sunt prohibitiv de mari.

Când să vizitezi Spania? Pentru a rezuma, putem spune că perioadele ideale pentru a călători prin mai multe regiuni sunt intersezoanele: primăvara (mai-iunie) și toamna (septembrie-octombrie). În timpul verii, de la iulie până în septembrie, este mai bine să optați pentru partea nordică, mai puțin caldă și mai puțin aglomerată, în timp ce iarna, între decembrie și martie, o ședere în extrema sudică, de exemplu făcând traseul Sevilla-Cordoba-Granada, este perfect fezabilă.Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Andaluzia
Sevilla, Malaga, Granada...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
67°F la 103°F°C
0 la 6 zile
67°F la 79°F
Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
52°F la 74°F°C
1 la 7 zile
59°F la 68°F
Ianuarie și Februarie
49°F la 65°F°C
1 la 7 zile
59°F la 63°F

Catalonia
Barcelona, Salou, Lloret de Mar...

Iunie, Iulie și August
63°F la 94°F°C
1 la 12 zile
68°F la 79°F
Aprilie, Mai, Septembrie, Octombrie și Noiembrie
45°F la 85°F°C
2 la 12 zile
59°F la 77°F
Ianuarie, Februarie, Martie și Decembrie
38°F la 65°F°C
1 la 8 zile
56°F la 61°F

Central de Spania
Madrid, Salamanca, Cáceres...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
72°F la 97°F°C
0 la 8 zile
Mai și Octombrie
63°F la 79°F°C
2 la 7 zile
Aprilie și Noiembrie
50°F la 70°F°C
2 la 9 zile
Ianuarie, Februarie, Martie și Decembrie
45°F la 65°F°C
2 la 9 zile

Coasta de est de Spania
Valencia, Alicante, Benidorm...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
68°F la 94°F°C
0 la 4 zile
67°F la 81°F
Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
59°F la 72°F°C
1 la 4 zile
58°F la 68°F
Ianuarie și Februarie
56°F la 65°F°C
0 la 3 zile
58°F la 59°F

Euskadi
Bilbao, San Sebastian (Donostia), Zarautz...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
65°F la 77°F°C
4 la 10 zile
63°F la 72°F
Martie, Aprilie și Noiembrie
56°F la 61°F°C
7 la 11 zile
56°F la 63°F
Ianuarie, Februarie și Decembrie
52°F la 56°F°C
8 la 11 zile
56°F la 59°F

Galicia
Vigo, A Coruña, Santiago de Compostela...

Iulie, August și Septembrie
70°F la 85°F°C
2 la 3 zile
65°F la 68°F
Mai, Iunie și Octombrie
63°F la 77°F°C
4 la 9 zile
59°F la 65°F
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
50°F la 65°F°C
7 la 13 zile
56°F la 63°F

Insulele Baleare
Menorca, Ibiza, Mallorca...

Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
74°F la 83°F°C
0 la 5 zile
74°F la 81°F
Aprilie, Mai, Noiembrie și Decembrie
61°F la 70°F°C
1 la 6 zile
61°F la 70°F
Ianuarie, Februarie și Martie
58°F la 61°F°C
1 la 4 zile
58°F la 59°F

Insulele Canare
Gomera, El Hierro, Gran Canaria...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
68°F la 79°F°C
0 la 2 zile
68°F la 76°F
Ianuarie, Februarie, Martie și Aprilie
67°F la 70°F°C
0 la 1 zile
67°F la 70°F

Nord (Navarra, Aragon, La Rioja)
Zaragoza, Pamplona, Bardenas Reales...

Iulie și August
68°F la 92°F°C
1 la 10 zile
Mai, Iunie, Septembrie și Octombrie
54°F la 85°F°C
1 la 12 zile
Aprilie
49°F la 68°F°C
4 la 11 zile
Ianuarie, Februarie, Martie, Noiembrie și Decembrie
38°F la 63°F°C
1 la 9 zile

Nord-vest (Cantabria și Asturias)
Santander, Gijon, Llanes...

August și Septembrie
70°F la 77°F°C
2 la 3 zile
68°F la 72°F
Mai, Iunie, Iulie și Octombrie
61°F la 76°F°C
2 la 9 zile
61°F la 70°F
Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
54°F la 61°F°C
4 la 10 zile
56°F la 63°F
Ianuarie și Februarie
52°F la 56°F°C
7 la 11 zile
56°F la 58°F

Când să mergi în Spania după oraș

Chargement en cours
Andaluzia Andaluzia Catalonia Catalonia Central Central Coasta de est Coasta de est Euskadi Euskadi Galicia Galicia Insulele Baleare Insulele Baleare Insulele Canare Insulele Canare Nord (Navarra, Aragon, La Rioja) Nord (Navarra, Aragon, La Rioja) Nord-vest (Cantabria și Asturias) Nord-vest (Cantabria și Asturias)

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Spania

Situate în sudul Europei, Spania se bucură de o vreme în general însorită și plăcută o mare parte din an. Prezența Mării Mediterane și a Oceanului Atlantic, precum și numeroasele sale reliefe (este a doua țară cea mai muntoasă de pe continent) au un impact puternic asupra condițiilor meteorologice.

Astfel, climatul Spaniei cunoaște 4 tipuri principale:

 • Un climat mediteranean cu veri calde întâlnit în jurul Madridului și într-o parte a centrului țării, în Andaluzia, în Catalonia, în regiunea Valencia și în Insulele Baleare.
 • Un climat oceanic cu veri blânde se regăsește într-o mare parte din partea nordică: de la Pamplona la Santander trecând prin Bilbao.
 • Un climat mediteranean cu veri blânde este prezent în cea mai mare parte a zonelor care mărginesc frontiera portugheză: în zona Salamanca, în Galicia și în Asturia. Se regăsește de asemenea în Insulele Canare, pe insula Tenerife.
 • Un climat de stepă uscat și rece se găsește în mod foarte localizat, de exemplu la Alicante, Almeria, Zaragoza sau pe Insula Mare a Canarelor.

Spania: La place d'Espagne de Séville

Climatul din regiunea centrală

Vremea în centrul Spaniei, în special pe platoul castilian, este marcată de temperaturi extreme și de anotimpuri bine definite:

 • Vara este caniculară: de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lunii august, temperatura medie este între 30 și 35°C (95°F) în funcție de zonă, dar nu este rar ca termometrul să depășească 40°C (104°F) la Madrid, Toledo, Mérida sau Badajoz. Sezonul este, de asemenea, marcat de furtuni violente, dar în restul timpului atmosfera este foarte uscată.
 • Toamna marchează o scădere rapidă a temperaturilor: în timp ce la sfârșitul lunii septembrie temperatura este încă între 26°C (79°F) și 30°C (86°F) , termometrul scade treptat în octombrie pentru a atinge maxime cuprinse între 13 și 16°C (61°F) în noiembrie. La Salamanca sau Burgos, temperatura este în jur de 5°C (41°F) noaptea în această perioadă.
 • Iernile sunt aspre: decembrie și ianuarie sunt cele mai reci luni ale anului, cu medii diurne între 7 și 12°C (54°F) și minime între 1 și 5°C (41°F) . Zăpada este prezentă, în special la Soria, Salamanca și Burgos.
 • Primăvara este scurtă, de la începutul lunii martie până în mai. Este perioada cea mai umedă a anului, deși riscul de ploaie rămâne destul de scăzut. La Soria sau Salamanca, nu este rar să vezi zăpadă la începutul sezonului.

Climatul din nordul Spaniei (Navarra, Aragon, La Rioja)

Perioada ideală pentru a explora această parte a Spaniei este cuprinsă între mai și septembrie. Vremea este plăcută: este blând în zona pirineică, în jur de 20°C (68°F) la Aneto în iulie și august, în timp ce temperaturile rămân rezonabile în restul zonelor. De exemplu, 24°C (76°F) în Pamplona în iunie, 28°C (83°F) în august în deșertul Bardenas, 33°C (92°F) la Zaragoza în iulie sau 27°C (81°F) la Huesca în septembrie.

Chiar și în cea mai călduroasă perioadă a verii, este rar ca temperaturile să depășească 35°C (95°F) . În munți pot fi furtuni și ploi, iar ploile nu sunt excluse în câmpie. Lunile cele mai ploioase sunt mai și iunie.

De la noiembrie până în martie, sau chiar aprilie, este rece și atmosfera este umedă. În Pirinei, temperatura variază între 3 și 7°C (45°F) , iar zăpada este prezentă. Mai la sud, temperaturile variază între 9 și 12°C (54°F) în cea mai caldă parte a zilei. Ianuarie este cea mai rece lună, iar ploaia este prezentă intermitent pe tot parcursul perioadei.

Climatul de-a lungul litoralului Atlantic (Galicia, Asturias, Cantabria și Țara Bascilor)

Coasta Atlantică este influențată în mod deosebit de Curentul Golfului, ceea ce îi conferă un climat blând, dar umed, indiferent de anotimp.

Pentru a vizita regiunea în condiții bune, este recomandat să alegeți lunile cuprinse între mai și octombrie, preferabil între iulie și septembrie pentru a avea temperaturi potrivite pentru activități în aer liber. Temperaturile variază între 24 și 29°C (85°F) , Galicia fiind cea mai caldă regiune datorită climatului său mediteranean. În interior, mercurul poate crește mai mult: în jur de 35°C (95°F) în Santiago de Compostela.

Pentru a face baie în timpul verii, este mai bine să mergeți în Țara Bascilor spaniolă, în Asturias și Cantabria, unde temperatura apei oceanului este în medie de 21°C (70°F) . În Galicia, temperatura apei rar depășește 19°C (67°F) .

Intersezoanele (primăvara și toamna) sunt ploioase, iar temperaturile pot fi puțin reci. În aprilie sau noiembrie, de exemplu, temperatura medie în timpul zilei este de 15°C (59°F) la Vigo, Bilbao sau Santander, și în jur de 10°C (50°F) noaptea, ceea ce face ca cinele în aer liber să fie destul de dificile.

Iarna, temperaturile rămân blânde, deoarece este în jur de 12-13°C ziua în întreaga regiune. Cu toate acestea, precipitațiile sunt frecvente și, chiar dacă soarele apare din nou, atmosfera este umedă, în special dacă sunteți aproape de ocean, fără a mai menționa că este adesea ceață.

Climatul din Andaluzia

Predominant mediteranean, climatul din Andaluzia oferă ierni foarte blânde pe coastă și în câmpie, intersezoane idilice și veri toride. Iată la ce să vă așteptați:

 • Vara este lungă în Andaluzia, în general între începutul lunii mai și sfârșitul lunii octombrie. În iulie și august, temperatura este în jur de 38°C (101°F) , dar termometrul urcă regulat peste 40°C (104°F) . Singura soluție pentru a vă răcori este să mergeți la mare, care are în jur de 23°C (74°F) . În celelalte luni, este mai rezonabil: aproximativ 29°C (85°F) în mai sau octombrie și 33°C (92°F) în iunie și septembrie. Precipitațiile sunt aproape nule în această perioadă, ceea ce oferă peisaje destul de aride.
 • Intersezoanele (martie, aprilie și noiembrie) permit să vă bucurați pe deplin de regiune fără a suferi de căldură. Temperatura este între 20 și 23°C (74°F) la Sevilla, dar aerul este puțin mai rece la Granada și Cadiz, între 15 și 18°C (65°F) . La Marbella sau Almeria, precum și pe întreaga Costa del Sol, temperatura este între 18 și 20°C (68°F) .
 • Iarna rămâne foarte plăcută pe coastă, de exemplu, este în jur de 16°C (61°F) în medie la Malaga în ianuarie-februarie, la fel ca la Sevilla. Cu toate acestea, temperaturile sunt mai reci pe măsură ce urcați în altitudine: la Granada, temperatura este între 12 și 14°C (58°F) de la sfârșitul lui decembrie până în februarie. În Sierra Nevada, a cărei vârf atinge aproape 3500 de metri, zăpada este prezentă, pentru bucuria schiorilor!

Climatul din Catalonia și de-a lungul coastei de est

Vremea în Catalonia este deosebit de plăcută de la aprilie până în noiembrie, dar o ședere în timpul iernii nu este exclusă:

 • În intersezoane (în aprilie, mai, octombrie și noiembrie), temperatura variază între 18 și 23°C (74°F) , fie la Barcelona, fie la Tarragona. În schimb, ploaia poate fi prezentă, deși soarele apare repede.
 • În vara, de la iunie până în august, temperaturile sunt estivale, dar nu prea calde. Este între 30 și 34°C (94°F) pe coastă și un aer marin delicios care răcorește minunat Costa Blanca. În interior, lipsit de vânt, mercurul crește mai mult.
 • În iarnă, de la decembrie până în martie, temperaturile rămân blânde, cu medii între 14 și 18°C (65°F) , în schimb nopțile pot fi reci, cu minime apropiindu-se de 3°C (38°F) și o umiditate foarte prezentă.

Pe coasta de est a Spaniei, între Valencia și Alicante, climatul este mai cald: aproximativ 2-3°C mai mult decât în Catalonia. Îndreptându-vă spre sud, vremea devine mai aridă, astfel că precipitațiile sunt mai rare și aerul este uscat. De exemplu, este în jur de 18°C (65°F) în decembrie, 22°C (72°F) în aprilie și 34°C (94°F) în iulie-august.

Climat în insule

Insulele Canare

Insulele Canare sunt renumite pentru căldura aerului lor, care oferă un climat plăcut și o amplitudine termică redusă pe tot parcursul anului. În iarnă, între ianuarie și aprilie, temperatura medie este de 19°C (67°F) , în timp ce restul timpului, temperaturile variază între 20 și 24°C (76°F) în cele mai calde luni de vară. În munți, la peste 1900 m altitudine, nu este însă rar să apară înghețul și zăpada.

Atenție însă la această reputație, deoarece nu ia în considerare variația climatului adusă de alizee, care schimbă totul într-o clipă. În plus, există diferite microclime în insule, datorită reliefului.

Detalii: Când să mergi în Insulele Canare?

Insulele Baleare

Majoritatea insulelor Baleare, micul arhipelag spaniol situat în largul coastei de est, beneficiază de un climat mediteranean cald și uscat, cu ierni destul de blânde. Trebuie totuși menționat că există mult mai puțină ploaie în Ibiza, Formentera și sudul insulei Majorca decât în restul arhipelagului.

În ceea ce privește temperaturile, acestea sunt asemănătoare cu cele din Catalonia, cu o expunere puternică la vânturile dominante.

Detalii: Când să mergi în Insulele Baleare?


Temperaturi și precipitații în Spania

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Spania și precipitațiile lunare pentru orașele Madrid, Mallorca, Tenerife, Alicante și Barcelona, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Spania

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Spania (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Spania

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie. Numărul turiștilor care frecventează Spania este ridicat în Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie.

 • Perioada de extrasezon extrem în Spania: Ianuarie, Februarie, Martie, Noiembrie și Decembrie.
 • Perioada de extrasezon în Spania: Aprilie.
 • Perioada de sezon de vârf în Spania: Mai, Iunie, Septembrie și Octombrie.
 • Perioada de sezon de vârf extrem în Spania: Iulie și August.

Grafic: indicele de frecventare în Spania de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Spania

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Barcelona este în medie mai scăzut dacă plecați în luna ianuarie (în medie 617 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna august, puteți plăti cu 647 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Barcelona.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către SpaniaUnde să mergi în Spania?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
Madrid52°F56°F61°F67°F76°F86°F94°F94°F85°F74°F59°F54°F
Mallorca58°F58°F59°F65°F70°F77°F83°F83°F79°F74°F67°F61°F
Tenerife67°F67°F67°F67°F68°F72°F74°F76°F76°F76°F72°F68°F
Alicante59°F61°F63°F67°F74°F81°F86°F86°F81°F76°F67°F61°F
Barcelona58°F58°F61°F65°F72°F79°F85°F85°F79°F72°F65°F59°F
Bilbao54°F56°F58°F61°F65°F72°F76°F77°F76°F70°F61°F56°F
Granada54°F56°F59°F65°F74°F83°F90°F90°F81°F74°F61°F58°F
Lloret de Mar56°F58°F59°F63°F68°F76°F81°F83°F77°F72°F63°F58°F
Malaga61°F61°F63°F67°F74°F79°F86°F86°F81°F76°F67°F63°F
Salou54°F56°F59°F63°F70°F77°F81°F83°F77°F70°F61°F56°F
Sevilla61°F65°F68°F74°F85°F94°F101°F103°F92°F83°F68°F63°F
Valencia61°F63°F65°F70°F76°F85°F88°F88°F85°F77°F68°F63°F
Ibiza59°F59°F61°F63°F68°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F63°F
Menorca58°F58°F59°F63°F68°F76°F81°F83°F79°F74°F67°F61°F
Fuerteventura68°F67°F68°F70°F72°F74°F77°F77°F77°F77°F72°F70°F
Gran Canaria68°F68°F68°F70°F72°F74°F77°F79°F77°F77°F74°F70°F
A Coruña56°F56°F58°F59°F63°F67°F70°F72°F72°F67°F59°F58°F
Almeria61°F61°F65°F68°F76°F81°F88°F88°F83°F76°F67°F63°F
Bardenas Reales49°F50°F56°F61°F67°F76°F81°F83°F76°F67°F56°F50°F
Benidorm59°F59°F61°F65°F70°F77°F83°F83°F79°F74°F67°F61°F

Legendă:

vreme perfectă

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre Spania

Ce pot face în Spania?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Spania este de încredere?

Datele climatice pentru Spania au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Spania ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Madrid, Mallorca, Tenerife, Alicante, Barcelona, Bilbao, Granada, Lloret de Mar, și 147 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile