Când să mergi în Turcia?

Cea mai bună perioadă pentru a călători în Turcia se întinde de la aprilie până în noiembrie, cu o preferință pentru sfârșitul primăverii și începutul toamnei. Cu toate acestea, alegerea datelor de vacanță depinde de mai mulți factori, dar mai ales de dorințele tale.

 • Pentru a te bucura de plajă, momentul ideal este fără îndoială vara, de la iunie până în septembrie. Dar, atenție, termometrul poate urca până la 40°C (104°F) în anumite regiuni în iulie și august, în special în Anatolia de Sud-Est. În Marmaris, Alanya și Bodrum, temperaturile sunt mai plăcute, dar va trebui să faci față unei aglomerări mari de turiști în timpul vacanțelor școlare franceze și să te pregătești pentru un buget de călătorie destul de ridicat, deoarece prețurile hotelurilor și tarifele aeriene sunt la maximum.
 • Pentru drumeții, alege primăvara și toamna: de la martie până în iunie și de la septembrie până în noiembrie. Nu sunt mulți turiști, tarifele sunt rezonabile, iar temperaturile sunt plăcute, nici prea calde, nici prea reci. Acestea sunt perioade perfecte pentru a explora Cappadocia și munții Kaçkar, sau pentru a merge pe traseul mitic Lycian Way în sud, care leagă Fethiye de Antalya trecând prin Kemer.
 • Pentru a face un city break în Istanbul sau a vizita siturile istorice, intersezoanele sunt, de asemenea, opțiuni bune. Vei evita mulțimile și vei putea să te plimbi fără să îți fie prea cald.
 • Pentru a schia, iarna este momentul potrivit. Stațiunea cea mai mare și mai populară este cea de la Erciyes-Kayseri, în Anatolia centrală. Totuși, asigură-te că îți pregătești bine bagajul, deoarece atmosfera este în general foarte rece. În această perioadă, poți combina câteva zile de sporturi de iarnă cu un roadtrip pe coasta mediteraneană, unde temperaturile rămân la niveluri plăcute, mai ales în martie.

Când să mergi în Turcia? Așa cum ai înțeles, în funcție de dorințele tale, este cu siguranță posibil să îți planifici o călătorie pe tot parcursul anului. Dar dacă vrei să descoperi mai multe regiuni și să te bucuri de toate avantajele pe care țara le are de oferit fără a-ți epuiza bugetul, lunile de iunie și septembrie sunt perfecte.Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Marmara
Istanbul, Çanakkale, Tekirdağ...

Iulie, August și Septembrie
76°F la 94°F°C
0 la 5 zile
74°F la 79°F
Aprilie, Mai, Iunie, Octombrie și Noiembrie
59°F la 85°F°C
3 la 8 zile
50°F la 74°F
Martie
54°F la 58°F°C
5 la 8 zile
47°F la 58°F
Ianuarie, Februarie și Decembrie
45°F la 54°F°C
5 la 10 zile
47°F la 61°F

Regiune mediteraneana de Turcia
Antalya, Side, Alanya...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie și Noiembrie
56°F la 101°F°C
0 la 7 zile
70°F la 86°F
Martie, Aprilie și Decembrie
45°F la 76°F°C
2 la 9 zile
63°F la 68°F
Ianuarie și Februarie
40°F la 61°F°C
4 la 10 zile
63°F la 65°F

Regiunea Anatolia Centrală
Ankara, Cappadocia, Konya...

Iulie, August și Septembrie
76°F la 90°F°C
0 la 3 zile
Aprilie, Mai, Iunie și Octombrie
59°F la 83°F°C
1 la 12 zile
Ianuarie, Februarie, Martie, Noiembrie și Decembrie
34°F la 59°F°C
2 la 8 zile

Regiunea Anatolia de Est
Van, Malatya, Erzurum...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
65°F la 94°F°C
0 la 19 zile
Mai și Octombrie
56°F la 76°F°C
2 la 18 zile
Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Noiembrie și Decembrie
25°F la 65°F°C
1 la 13 zile

Regiunea Anatolia de Sud-Est
Gaziantep, Siirt, Mardin...

Iunie, Septembrie și Octombrie
76°F la 95°F°C
0 la 4 zile
Aprilie, Mai, Iulie, August și Noiembrie
59°F la 104°F°C
0 la 8 zile
Martie
56°F la 63°F°C
5 la 8 zile
Ianuarie, Februarie și Decembrie
45°F la 54°F°C
4 la 8 zile

Regiunea marii Egee
Bodrum, Izmir, Marmaris...

Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
65°F la 97°F°C
0 la 8 zile
67°F la 85°F
Martie, Aprilie și Noiembrie
50°F la 70°F°C
2 la 7 zile
59°F la 70°F
Ianuarie, Februarie și Decembrie
40°F la 61°F°C
5 la 11 zile
59°F la 67°F

Regiunea Mării Negre
Trabzon, Samsun, Sinop...

Iunie, Iulie, August și Septembrie
72°F la 86°F°C
1 la 11 zile
70°F la 81°F
Aprilie, Mai și Octombrie
56°F la 76°F°C
2 la 11 zile
50°F la 70°F
Noiembrie
52°F la 63°F°C
2 la 7 zile
59°F la 61°F
Ianuarie, Februarie, Martie și Decembrie
36°F la 56°F°C
4 la 11 zile
47°F la 56°F

Când să mergi în Turcia după oraș

Chargement en cours
Marmara Marmara Regiune mediteraneana Regiune mediteraneana Regiunea Anatolia Centrală Regiunea Anatolia Centrală Regiunea Anatolia de Est Regiunea Anatolia de Est Regiunea Anatolia de Sud-Est Regiunea Anatolia de Sud-Est Regiunea marii Egee Regiunea marii Egee Regiunea Mării Negre Regiunea Mării Negre

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Turcia

La granița dintre Europa și Asia, Turcia cunoaște o mare varietate de climă. Astfel, poate fi cald, rece, însorit sau umed în același timp, dar în regiuni diferite. Vremea în Turcia este, de asemenea, puternic influențată de numeroasele sale acces la mare și de relieful său înalt.

Clima din Turcia este deci variată, iată principalele tendințe:

 • O climă mediteraneană cu veri calde este prezentă pe întregul litoral vestic și sudic: în jurul Istanbulului, în regiunea Marmara, precum și de-a lungul Mării Egee și a Mării Mediterane, dar și în Anatolia de Sud-Est. În interiorul țării, în zona capitalei Ankara, aceeași climă oferă veri mai temperate.
 • O climă oceanică cu veri temperate, pe care o regăsim în regiunea Mării Negre.
 • În alte părți, variațiile trec de la o climă subtropicală umedă fără sezon uscat și cu veri calde în Trabzon, la o climă continentală mediteraneană cu veri uscate și temperate în Van, nu departe de granița cu Iranul, trecând prin o climă de stepă uscată și rece în Aksaray, în Cappadocia.

Turcia: Sainte-Sophie, Istanbul

Climatul în regiunea Egeea și de-a lungul coastei mediteraneene

Cu un climat tipic mediteranean, aceste două regiuni se bucură de vreme plăcută în cea mai mare parte a anului și doar lunile ianuarie și februarie sunt nerecomandate. Termometrul abia depășește 13°C (56°F) și ploaia este des întâlnită în această perioadă.

În restul timpului, vremea este asemănătoare celei din Grecia. În timpul verii, căldura poate fi intensă, deoarece termometrul atinge aproape 40°C (104°F) pe coasta de sud. Pentru a te răcori, nimic nu se compară cu o oprire la plajă în numeroasele golfuri din zonă, de exemplu spre Belek sau Sidé, unde temperatura apei oscilează între 25 și 30°C (86°F) . În regiunea Egeeană, în special în zona Izmirului, este puțin mai puțin cald și vântul este mai prezent. În iulie și august, temperaturile maxime se apropie de 35°C (95°F) , iar apa este în jur de 25°C (77°F) .

În primăvară, între martie și iunie, temperaturile cresc rapid, însă va trebui să aștepți sfârșitul sezonului pentru a te putea îmbăia. Toamna, în special de la sfârșitul lui septembrie până la sfârșitul lui octombrie, temperaturile sunt între 26 și 35°C (95°F) și este perfect posibil să te bucuri de plajă. Aceste două perioade sunt de asemenea perfecte pentru drumeții în munți, deoarece ploile sunt rare.

Climatul în regiunea Marmara

Aflată la intersecția strâmtorii Bosfor, a Mării Negre și a Mării Marmara, această regiune are anotimpuri mai marcate decât pe litoralul sudic și perioada bună pentru a o vizita este mai scurtă: între aprilie și noiembrie.

În timpul verii, de la iunie până în septembrie, este cald și umiditatea este ridicată. Astfel, ceața este adesea prezentă dimineața, în timp ce ploi torențiale pot lovi Istanbulul și regiunea sa spre sfârșitul zilei. În ceea ce privește temperaturile, așteaptă-te la maxime cuprinse între 28 și 34°C (94°F) în această perioadă.

Iarna, termometrul rar depășește 12°C (54°F) între decembrie și februarie, dar ploaia sau burnița sunt prezente pe tot parcursul sezonului, accentuând senzația de răcoare. Deși tot mai puțin frecvent, este posibil ca zăpada să cadă.

În intersezoane, de la aprilie la mai și de la octombrie la noiembrie, temperaturile sunt între 18 și 25°C (77°F) . Vremea rămâne uscată și soarele strălucește. Toate condițiile sunt îndeplinite pentru a explora orașele și a face descoperiri culturale frumoase.

Climatul în Anatolia Centrală și în regiunea Mării Negre

Deși nu au același tip de climat (preponderent mediteranean spre temperat vara în Anatolia Centrală și oceanic spre temperat vara în zona Mării Negre), aceste două regiuni se confruntă cu o vreme aproximativ similară:

 • Iarna este rece, ba chiar foarte rece, deoarece temperaturile minime sunt cuprinse între 1 și 4°C (40°F) și cele maxime între 6 și 12°C (54°F) de la sfârșitul lui decembrie până în februarie. Astfel, ninge frecvent și atunci când nu este cazul, plouă, iar prezența Mării Negre provoacă furtuni destul de violente.
 • Primăvara și toamna sunt scurte, dar foarte plăcute, cu temperaturi de aproximativ 20°C (68°F) în aprilie, mai și octombrie.
 • Vara este caldă și uscată. Termometrul atinge în jur de 30°C (86°F) în timpul zilei.

Climatul în Anatolia de Sud-Est

În timpul sezonului estival, Anatolia de Sud-Est este cea mai caldă regiune din Turcia. În timp ce în iunie și septembrie temperatura ajunge la aproximativ 35°C (95°F) , în iulie și august, termometrul depășește adesea 40°C (104°F) și nu scade prea mult noaptea, cu minime care se apropie de 37°C (99°F) . Aceste temperaturi extreme pot fi neplăcute, dar dacă rămâi pe litoral, prezența Mării Mediterane atenuează senzația de căldură. În restul timpului, vremea este similară celei din Anatolia Centrală.

Climatul în Anatolia de Est

Mai la nord, Anatolia de Est este regiunea din Turcia care cunoaște cele mai scăzute temperaturi. Astfel, perioada bună pentru a o vizita este destul de scurtă, întinzându-se de la mai până în octombrie.

Cu un climat continental, iernile sunt lungi și aspre. Temperaturile medii se situează între -4 și 7°C (45°F) între decembrie și februarie, dar este frecvent ca temperaturile să scadă sub -20°C. Zăpada este adesea prezentă în regiune începând din noiembrie și nu se topește decât la venirea primăverii, în aprilie, sau chiar la începutul lui mai, în funcție de an.

Între mai și octombrie, vremea este foarte plăcută, chiar dacă ploaia este adesea prezentă. În ceea ce privește temperaturile, acestea sunt între 22 și 24°C (76°F) în intersezoane, și între 29 și 34°C (94°F) în timpul verii, de la iunie până în septembrie.


Temperaturi și precipitații în Turcia

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Turcia și precipitațiile lunare pentru orașele Ankara, Alanya, Antalya, Bodrum și Cappadocia, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Turcia

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Turcia (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Turcia

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Iunie, Noiembrie și Decembrie. Numărul turiștilor care frecventează Turcia este ridicat în Mai, Iulie, August, Septembrie și Octombrie.

 • Perioada de extrasezon extrem în Turcia: Ianuarie, Februarie și Martie.
 • Perioada de extrasezon în Turcia: Aprilie, Iunie, Noiembrie și Decembrie.
 • Perioada de sezon de vârf în Turcia: Mai, Septembrie și Octombrie.
 • Perioada de sezon de vârf extrem în Turcia: Iulie și August.

Grafic: indicele de frecventare în Turcia de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Turcia

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Istanbul este în medie mai scăzut dacă plecați în luna ianuarie (în medie 678 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna iulie, puteți plăti cu 165 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Istanbul.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către TurciaUnde să mergi în Turcia?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
Ankara41°F49°F54°F65°F76°F83°F90°F90°F83°F70°F59°F47°F
Alanya59°F59°F63°F67°F74°F81°F86°F88°F85°F77°F70°F63°F
Antalya58°F59°F63°F68°F77°F85°F92°F94°F86°F77°F70°F61°F
Bodrum58°F59°F61°F67°F74°F81°F86°F86°F83°F76°F68°F61°F
Cappadocia38°F43°F50°F61°F70°F77°F83°F85°F77°F67°F54°F43°F
Istanbul50°F52°F56°F61°F72°F81°F85°F85°F79°F70°F63°F54°F
Izmir54°F58°F61°F68°F77°F86°F94°F95°F86°F76°F67°F58°F
Marmaris58°F59°F63°F70°F77°F85°F92°F92°F86°F77°F70°F61°F
Side58°F59°F63°F70°F77°F85°F92°F94°F88°F79°F70°F61°F
Belek58°F61°F65°F72°F79°F88°F95°F97°F90°F81°F72°F63°F
Çanakkale50°F54°F58°F65°F74°F83°F88°F90°F81°F70°F63°F54°F
Dalaman58°F59°F63°F70°F77°F85°F92°F92°F86°F77°F70°F61°F
Didim58°F59°F63°F68°F76°F83°F88°F90°F83°F76°F68°F61°F
Erzurum25°F31°F36°F50°F63°F72°F79°F81°F72°F59°F43°F31°F
Gaziantep47°F52°F59°F70°F81°F90°F99°F99°F92°F77°F63°F52°F
Kemer56°F58°F61°F68°F77°F85°F92°F92°F85°F76°F67°F59°F
Konya40°F45°F52°F63°F72°F77°F85°F85°F77°F67°F54°F45°F
Malatya34°F40°F49°F61°F74°F85°F90°F90°F81°F67°F52°F40°F
Mardin49°F52°F61°F70°F83°F95°F103°F103°F94°F79°F63°F52°F
Samsun47°F49°F54°F61°F70°F77°F81°F83°F77°F68°F59°F50°F

Legendă:

vreme perfectă

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre Turcia

Ce pot face în Turcia?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Turcia este de încredere?

Datele climatice pentru Turcia au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Turcia ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Ankara, Alanya, Antalya, Bodrum, Cappadocia, Istanbul, Izmir, Marmaris, și 112 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile