Când să mergi în Malaezia?

Climatul din Malaezia este dominat de prezența omniprezentă a ploii. În plus, influența musonilor și geografia țării duc la diversități semnificative ale climatului în funcție de regiuni. Prin urmare, va trebui să fii informat cu privire la vremea locală înainte de a-ți planifica călătoria în Malaezia.

Contrar așteptărilor, cea mai bună perioadă pentru a călători în Malaezia nu este cea în care vremea este cea mai favorabilă. De fapt, sezonul turistic de vârf se întinde de la luna decembrie până în februarie. Acestea sunt vacanțele școlare în Malaezia și se desfășoară evenimente culturale importante precum Anul Nou chinezesc. Această perioadă atrage mulți călători. Astfel, prețul biletelor de avion și al hotelurilor are tendința de a crește. Este recomandabil să îți rezervi șederea cu câteva luni înainte de plecare.

Cu toate acestea, pentru a vizita Malaezia în condiții meteorologice favorabile, va trebui să acorzi prioritate sfârșitului musonului de iarnă și lunii februarie, adesea mai puțin ploioasă. Acest lucru este valabil în special dacă îți planifici o ședere în Kuala Lumpur.

În schimb, dacă te întrebi când să pleci în Malaezia pentru a evita mulțimea, va trebui să preferi sezonul de jos care se desfășoară între lunile martie și septembrie. În plus, pe coasta vestică, precipitațiile sunt adesea mai reduse între lunile iunie și septembrie, ceea ce este de preferat dacă îți planifici o ședere la plajă.

În general, va trebui să eviți să pleci în Malaezia între noiembrie și decembrie când ploile pot fi torrențiale, mai ales în estul țării.Unde și când să pleci în funcție de vreme?

Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Malaezia
Harta celor mai bune perioade pentru a vizita Malaezia ©unde-si-cand.net

Coasta de est de Malaezia
Insula Tioman, Kota Bharu, Kuala Terengganu...

Februarie și Martie
83°F la 95°F°C
5 la 21 zile
83°F la 85°F
Ianuarie, Aprilie, Iunie, Iulie și August
83°F la 97°F°C
9 la 26 zile
81°F la 88°F
Mai, Septembrie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
83°F la 97°F°C
12 la 28 zile
83°F la 88°F

Coasta de vest de Malaezia
Kuala Lumpur, Penang, Malacca...

Februarie, Iunie și Iulie
86°F la 94°F°C
5 la 14 zile
85°F la 88°F
Ianuarie, Martie, Aprilie, Mai, August, Septembrie, Octombrie și Decembrie
85°F la 94°F°C
7 la 24 zile
85°F la 88°F
Noiembrie
85°F la 90°F°C
13 la 25 zile
86°F

Johor
Johor Bahru, Mersing, Batu Pahat...

Februarie și Martie
85°F la 92°F°C
8 la 18 zile
83°F la 85°F
Ianuarie, Aprilie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie și Octombrie
83°F la 92°F°C
8 la 25 zile
83°F la 88°F
Noiembrie și Decembrie
85°F la 90°F°C
15 la 25 zile
85°F la 86°F

Sabah (Borneo)
Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau...

Februarie, Martie și Aprilie
85°F la 90°F°C
7 la 25 zile
81°F la 86°F
Ianuarie, Mai, Iunie, Iulie, August, Septembrie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie
85°F la 90°F°C
10 la 29 zile
83°F la 88°F

Sarawak
Kuching, Sibu, Bintulu...

Tot timpul anului
83°F la 94°F°C
6 la 26 zile
81°F la 88°F

Când să mergi în Malaezia după oraș

Vedeți lista completă a orașelor


Clima și vremea în Malaezia

Situate între Thailanda, Indonezia, Filipine și Singapore, în inima Asiei, Malaezia este o țară cu o geografie ciudată, bicefală. De fapt, se găsește:

  • o parte a țării în continuarea Thailandei
  • și cealaltă parte pe insula Borneo

Această țară are un climat de tip ecuatorial. Astfel, vremea în Malaezia este caracterizată de o căldură și o umiditate constantă. Datorită poziționării sale, Malaezia este de asemenea supusă la două perioade de muson, la nord-est și la sud-vest. În afara terenurilor înalte, este greu să găsești puțină răcoare în această țară. Este imposibil să oferi un „climat tipic” în Malaezia, sau chiar să spui cu precizie care este cea mai bună perioadă pentru a o vizita. De fapt, Malaezia este supusă la numeroase microclime.

Malaezia: Tours Petronas à Kuala Lumpur

Clima pe coasta de Est a peninsulei

Coasta de Est a Malaeziei peninsulare este supusă unor precipitații importante în timpul musonului de iarnă. De fapt, de la novembrie până în martie, musonul de nord-est aduce ploi foarte intense. De exemplu, în decembrie pot cădea mai mult de 600 mm de precipitații la Kuala Terengganu.

În această regiune, în special lunile noiembrie și decembrie sunt cele mai nefavorabile din punct de vedere al climatului. La Pulau Aur, în special, ploile pot fi torențiale și cerul este adesea noros în această perioadă.

Pe loc, temperatura rămâne stabilă pe tot parcursul anului, în jur de 30°C (86°F) .

Perioada ideală pentru a vizita această regiune este după musonul de iarnă, în lunile februarie până în aprilie. Este o perioadă relativ uscată și însorită. Apoi, precipitațiile tind să revină din luna mai.

Unele zone au un climat mai blând, cum ar fi Bandar Penawar, unde vremea este favorabilă pe tot parcursul anului.

Clima Malaeziei orientale (Borneo)

Această regiune, aflată pe insula Borneo, include statele Sabah, Sarawak și teritoriul federal Labuan.

Este supusă musonului de iarnă. Astfel, precipitațiile sunt în general mai abundente în această zonă în lunile noiembrie până în februarie. De exemplu, la Sandakan, plouă aproape 500 mm în doar luna ianuarie.

În schimb, lunile aprilie până în septembrie sunt adesea cele mai favorabile din punct de vedere climatic. De exemplu, la Kuching, plouă "doar" aproximativ 15 zile pe lună, dar în cantități mici.

Cu toate acestea, în parcul național Gunung Mulu, perioada aprilie-septembrie corespunde unei creșteri a precipitațiilor, cu în special mai mult de 400 mm de ploi pe lună în aprilie-mai.

Pe loc, temperatura cunoaște puține variații pe parcursul anului: în medie între 27 și 34°C (94°F) . Se înregistrează o ușoară scădere a temperaturilor între ianuarie și martie și o ușoară creștere în mai și iunie.

În cele din urmă, trebuie menționat că estul Malaeziei Orientale are un climat mai plăcut. Este cazul la Pulau Sipadan, unde plouă mai puțin de 100 mm pe lună pe tot parcursul anului. În plus, la Kudat, în nord-est, vremea este relativ uscată și însorită pe tot parcursul anului. Doar lunile noiembrie și decembrie ar trebui evitate.

Clima pe coasta de Vest a Malaeziei

În această regiune, protejată de munți, ploile sunt mai puțin abundente decât în restul Malaeziei. În plus, este relativ ferită de musonul de nord-est. Pe loc, lunile noiembrie până în martie nu sunt întotdeauna cele mai ploioase, în special în nord-vest, cum ar fi la George Town.

În schimb, ploile tind să fie destul de constante pe tot parcursul anului. La Kuala Lumpur, de exemplu, plouă între 100 și 250 mm în fiecare lună. Se observă o scădere a precipitațiilor în februarie și apoi între lunile iunie și septembrie.

De fapt, de la sfârșitul lui mai până în septembrie, avem de-a face cu musonul de sud-vest, sau musonul de vară, care aduce vânturi puternice. Astfel, precipitațiile devin mai slabe și vremea mai însorită. Este cazul în special la Johor Bahru, unde plouă mai puțin de 100 mm pe lună în vară.

În cele din urmă, trebuie să fim atenți la vânturile puternice care însoțesc în special musonul de vară. Acestea sunt de asemenea numite „vânturi Sumatra”.

Clima de pe coastele Malaeziei

Climatul din Malaezia găsește puțină răcoare pe coaste datorită influenței oceanului. Mai însorite și vântoase, aceste zone au o atmosferă mai suportabilă pentru călători. Astfel, ele sunt destinații turistice foarte căutate, în special pentru a se bucura de plajele țării.

Clima în interiorul țării

În regiunea interioară a Malaeziei, cum ar fi la Raub, căldura este deosebit de sufocantă. Umiditatea este ridicată pe tot parcursul anului și este foarte dificil de suportat atmosfera extrem de grea. Astfel, această regiune este destul de puțin frecventată de turiști.


Temperaturi și precipitații în Malaezia

Pe aceste 3 grafice, prezentăm evoluția temperaturilor din Malaezia și precipitațiile lunare pentru orașele Kuala Lumpur, Malacca, Penang, Batu Pahat și Bintulu, precum și temperatura lunară a mării pentru orașele de coastă..


Număr de turiști și sezoane turistice în Malaezia

Consultați datele și graficele noastre pentru a afla care este perioada sezonului turistic de vârf în Malaezia (și, prin urmare, perioada în care această zonă este vizitată de cel mai mare număr de turiști).

Sezoane turistice în Malaezia

Lunile în care numărul de turiști este scăzut sunt Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Iunie, Septembrie, Octombrie și Noiembrie. Numărul turiștilor care frecventează Malaezia este ridicat în Iulie, August și Decembrie.

  • Perioada de extrasezon extrem în Malaezia: Ianuarie, Februarie, Martie, Aprilie, Mai, Octombrie și Noiembrie.
  • Perioada de extrasezon în Malaezia: Iunie și Septembrie.
  • Perioada de sezon de vârf în Malaezia: Iulie.
  • Perioada de sezon de vârf extrem în Malaezia: August și Decembrie.

Grafic: indicele de frecventare în Malaezia de către turiști, pentru fiecare lună


Prețul mediu al biletelor de avion pentru destinația Malaezia

Prețul unui bilet de avion dus-întors pe ruta București-Kuala Lumpur este în medie mai scăzut dacă plecați în luna martie (în medie 3573 RON): aceasta este cea mai bună perioadă pentru persoanele cu buget redus. Pe de altă parte, dacă plecați în călătorie în luna august, puteți plăti cu 896 RON mai mult pentru un bilet de avion cu destinația Kuala Lumpur.

Cumpărați un bilet de avion la cel mai bun preț Prețurile biletelor de avion către MalaeziaUnde să mergi în Malaezia?

Acest tabel vă permite să vedeți temperatura maximă pentru fiecare oraș și părerea noastră despre vreme lună de lună(a se vedea legenda culorilor de sub tabel).

Orașe ian.feb.mar.apr.maiiun.iul.aug.sep.oct.nov.dec.
Kuala Lumpur90°F94°F94°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F90°F90°F
Malacca86°F88°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F
Penang86°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F
Batu Pahat88°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F90°F88°F86°F
Bintulu85°F85°F86°F88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F88°F86°F
George Town88°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F92°F90°F88°F88°F
Insula Langkawi85°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F86°F
Insula Pangkor85°F86°F86°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F86°F85°F
Insula Tioman86°F86°F88°F90°F90°F85°F83°F85°F88°F90°F90°F88°F
Johor Bahru88°F90°F92°F92°F92°F90°F90°F90°F90°F92°F90°F88°F
Kota Bharu83°F85°F86°F88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F85°F
Kota Kinabalu85°F85°F85°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F86°F85°F
Kuala Terengganu83°F83°F86°F88°F90°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F83°F
Kuching86°F86°F88°F90°F92°F92°F92°F94°F92°F92°F90°F88°F
Mersing85°F85°F86°F88°F90°F90°F88°F88°F88°F88°F86°F85°F
Sandakan85°F85°F86°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F
Sibu88°F88°F90°F92°F92°F92°F94°F94°F92°F92°F90°F88°F
Tawau86°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F88°F
Bako National Park85°F85°F86°F88°F88°F90°F90°F90°F88°F88°F86°F86°F
Bandar Penawar85°F85°F86°F88°F90°F88°F88°F88°F88°F88°F86°F86°F

Legendă:

vreme bună

vreme tolerabilă

vreme rea

vreme foarte rea


Despre Malaezia

Ce pot face în Malaezia?

Plaje / înot

Natură și mediu rural

Cultură și patrimoniu

Sport

Călătorii în familie

Artizanat / cumpărături

Gastronomie

Viață de noapteInformația despre vreme pentru Malaezia este de încredere?

Datele climatice pentru Malaezia au fost colectate zilnic începând cu ianuarie 2009. Analiza acestor date meteorologice pentru Malaezia ne permite să determinăm media pentru fiecare lună în Kuala Lumpur, Malacca, Penang, Batu Pahat, Bintulu, George Town, Insula Langkawi, Insula Pangkor, și 64 alte orașe.

Deci da: aceste date sunt de încredere, cu excepția cazurilor de schimbări climatice bruște în regiune.

Modificați unitățile